Dobrovolnictví může být i cestou ke stálé práci


Datum publikace: 30.09.2014

Logo Nadace ADRA

S koncem prázdnin se skončil také náš významný dobrovolnický projekt, který podpořila Nadace ADRA. Jeho cílem bylo zapojit dobrovolníky do vzdělávacích a volnočasových aktivit pro děti a mládež z rodin, kterým by mohlo hrozit sociální vyloučení. 

„Dobrovolníky jsme hledali přímo v lokalitách, kde poskytujeme sociální služby, to je v Chrudimi, Hrochově Týnci, Prachovicích a Chrasti,“ popisuje začátek projektu Veronika Němcová, koordinátorka dobrovolníků v Šanci pro Tebe. 

„Zájemci o dobrovolnickou práci pak prošli školením, získali podrobné informace o tom, jak to má dobrovolník na příklad s pojištěním, jak ho jako organizace můžeme podpořit a podobně. Důležitou součástí zaškolení je však vysvětlení specifika dobrovolnické služby při práci v ohrožené rodině nebo nízkoprahovém klubu pro děti a mládež,“ vysvětluje dál Veronika Němcová.

Dobrovolníci ze Šance pro Tebe si našli své místo v rodinách i nízkoprahových klubech

Dobrovolníci, kteří se zapojili do projektu podpořeného ADROU, působili v rodinách, v nichž už sociální pracovníci Šance pro Tebe poskytují sociální služby. Pomáhali na příklad s předškolní přípravou dětí, doučováním, psaním domácích úkolů. „Ve výsledku ale nešlo pouze o doučování, ale dobrovolníci také velkou měrou pomáhali, a do rodin stále docházejí, za účelem zprostředkování volného času dítěte,“ líčí Veronika Němcová.

Dobrovolník v rodině tak dává náměty, jak může dítko trávit volný čas, podporuje ho a doprovází, ale především do všech aktivit podle možností zapojuje jeho rodiče.

Dobrovolníci, kteří se rozhodli pracovat v nízkoprahovém klubu, jsou velkou podporou pro zdejší děti a mladé dospělé. „Do klubu totiž často docházejí děti z rodin, ve kterých poskytujeme jako Šance pro Tebe sociální služby, tím se nám vzájemně služby propojují, což je v sociální práci velice důležité,“ doplňuje také Sophia Dvořáková, ředitelka organizace Šance pro Tebe.
Do dobrovolnického projektu s ADROU se přihlásila dvacítka dobrovolníků. Zaškolili jsme v přímé práci s rodinou anebo v nízkoprahovém klubu dvanáct z nich. V projektu i nadále působí desítka dobrovolníků.

Více se o projektu Dobrovolnictví v rodinách a NZDM dočtete na odkazu zde.

Další články a tiskové zprávy, které jsme k dobrovolnickému projektu s ADROU vydali najde na odkazech Novinky a Tiskové zprávy na našich webových stránkách.

O dobrovolnictví a Dobrovolnické agentuře Šance pro Tebe se podrobně dočtete na našich stránkách v sekci Dobrovolnictví.  



Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz