Jeden svět v Chrudimi doprovodí ojedinělá skype konference s Norskem anebo výrobky z Namibie


Datum publikace: 13.03.2013

Chrudimskou část dokumentárního festivalu Jeden svět doprovodí prodejní stánek s výrobky z chráněné dílny Karas Huisen Crafts, kde návštěvníci mohou zakoupit produkty z Namibie. "Koupí výrobku z chráněné dílny můžete podpořit ženy, které jsou postižené virem HIV a žijí v oblasti Namíbie, kde je až 50% nezaměstnanost. Chráněnou dílnu založil už v roce 2004 Člověk v tísni a po pár letech ji předal do místních rukou. Nyní si prostřednictvím Jednoho světa můžete pořídit dárek s příběhem a podpořit dobrou věc," popisuje Veronika Němcová ze Šance pro Tebe, koordinátorka chrudimské části Jednoho světa. Každý z prodávaných výrobků je označen fotografií konkrétní ženy, která jej zhotovila a často je od ní také podepsaný.

Doprovodný program bude tvořit také výstava fotografií Matěje Valenty, který představí své obrázky z Kanady.

Po filmech "Chudoba cti netratí", "Dejte nám peníze" a "Zakázané hlasy" přijede do Chrudimi debatovat Tereza Hronová z organizace Člověk v tísni. Tereza je pracovníkem, který se v Člověku v tísni zabývá především tématy, která jsou blízká rozvojovému světu. Zmíněné filmy jsou na programu v pátek odpoledne a v sobotu večer a svým tématem přibližují fenomén chudoby, sílu sociálních sítí, ale i světa médií.

Chudoba je ztvárněna především v českém snímku "Chudoba cti netratí", který zobrazuje příběh tří českých matek. Hlavní hrdinky nespojuje nejenom to, že pečují o své čtyři děti, ale především jejich odhodlání se o děti postarat i navzdory zdravotním problémům a nepříznivé sociální situaci.

O vlivu hlasu na sociálních sítích se bude hovořit po filmu "Zakázané hlasy", který přibližuje život tří žen, jejichž hlas je natolik silný, že je časopis Time označil za nejvlivnější hlasy dnešního světa.

Na druhý den programu má chrudimský Jeden svět doslova virtuální specialitu mezi debatujícími. "Na debatu po filmovém taháku Jednoho světa, tedy po snímku Na sever od slunce, máme doslova pecku! Podařilo se nám domluvit skype konferenci přímo s režiséry snímku," prozrazuje perličku z programu Veronika Němcová.

Na sever od slunce je naplánován na pátek 22. března od deváté hodiny večerní a po jeho promítnutí budou s diváky hovořit tvůrci filmu Inge Wegge a Jørn Nyseth Ranum z Norska.

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz