Jeden svět v Chrudimi rozvířil debaty, je v nich ale potřeba pokračovat!


Datum publikace: 26.03.2013

V minulém týdnu se i Chrudim dočkala dokumentárního festivalu Jeden svět. Přípravy a organizaci zajistila chrudimská Šance pro Tebe spolu s Člověkem v tísni z Prahy. Čtyři festivalové dny naplnilo patnáct dokumentů, které při debatách otevřely mnoho otázek jak v publiku z veřejnosti, tak také v publiku složeném ze studentů a žáků základních škol.

Festival Jeden svět v Chrudimi navštívilo na 600 diváků, z čehož si 363 lístků zakoupili žáci a studenti v rámci Jednoho světa pro školy. Promítání pro studenty a žáky základních škol pokračuje ještě do středy, Agoru by tak mělo navštívit ještě kolem 120 mladých diváků.

Zahájení festivalu Jeden svět, které proběhlo minulý čtvrtek, se ujal starosta města Chrudim Petr Řezníček. A i když zahájení festivalu provázela trocha nervozity, neslo se také v duchu pohodové atmostféry. „S příjemným překvapením dorazil také pan starosta Petr Řezníček. Nejen, že se ujal formální záštity, ale festival podpořil i osobním darem v hodnotě 5 000 korun,“ řekl Milan Štorek, ředitel organizace Šance pro Tebe. „Finanční dar od pana starosty nás mile potěšil, použijeme ho na financování příprav festivalu,“ doplnil Milan Štorek. Festival Jeden svět podpořilo také město Chrudim částkou 20 000 korun.

Vstupné a finance, které se vybraly už při Benefici pro Jeden svět (konala se začátkem března) zdaleka napokryjí práci a čas, které pracovníci Šance pro Tebe věnovali přípravám festivalu. „Velký kus práce odvedli také dobrovolníci z naší Dobrovolnické agentury, kteří se ujali i těch méně atraktivních činností jako je třeba zajištění občerstvení anebo úklidu prostor v sále Agory,“ uvedla Veronika Němcová, koordinátorka Jednoho svět v Chrudimi a také realizátorka Dobrovolnické agentury, která funguje v Šanci pro Tebe.

Stejný dík také patří všem ostatním, kteří se organizace Jednoho světa v Chrudimi chopili a také všem debatérům, kteří debaty po filmech vedli.

Jeden svět pro školy: debatovalo se už během filmů

Na dokumenty z festivalu Jeden svět do Agory v Chrudimi dorazil i zástup studentů a žáků středních a základních škol nejen z Chrudimi, ale třeba také z Heřmanova Městce. „Debaty po filmových projekcích pro školy byly hodně živé. Především po filmu Na divokém severu, který bez skrupulí ukazuje několik pohledů na nepokoje ve Varnsdorfu a Rumburku v minulém a předminulém roce,“ popisuje Martina Šťastná ze Šance pro Tebe, která byla jednou z těch, které debaty po filmech vedli. „Téma soužití Romů a většinové společnosti rozhýbalo diskuzi a vyvolalo mnohé otázky. Už během promítání filmu se žáci i studenti nezdráhali komentovat dění na plátně,“ konstatuje Martina Šťastná.

Debatéři, kteří po filmu vedli diskuzi, kladli studentům a žákům otázky a vysvětlovali souvislosti. „Na příklad jsme jim popisovali, jak v České republice funguje systém podpor a dávek. Nebo jsme se ptali, zda sami žáci dokážou vymyslet způsob, jak pomoci lidem ve vyloučených lokalitách. Žáci třeba sami nakousli téma pozitivní diskriminace a mnohá další,“ řekl Milan Štorek. „Zda se během debat podařilo alespoň trochu rozšířit obzory na problematiku soužití s Romy ukáže až čas. Především ale je potřeba v takových debatách dále pokračovat a ukazovat i jiné úhly pohledu,“ doplňuje Milan Štorek.

Jeden svět v Chrudimi se spojil s Norskem

Z projekcí pro veřejnost sklidil největší úspěch film Na sever od slunce od norských autorů. Po filmu následovala skypová konference s jedním z protagonistů. „Na filmu bylo úplně narváno, doslova. Nebylo jediné místo k sezení a i všechna místa ke stání byla obsazená. Skype s jedním z autorů dokumentu trval asi dvacet minut, celý proběhl v angličtině a od diváků máme hodně pozitivních ohlasů,“ uvedla Veronika Němcová. „Velkou návštěvnost a živé debaty jsme měli i na filmech Dejte nám peníze, Zakázané hlasy anebo Statečná srdce,“ doplňuje Veronika Němcová.

Speciální vstup před filmem zažili diváci, kteří v pátek večer dorazili na film Svoboda pro Smetanu. „Projekci totiž navštívil a asi patnáctiminutovým vstupem uvedl jeden z kamarádů pana Smetany Milan Daniel,“ uvádí Veronika Němcová. Smetanův přítel hovořil o sdružení, které s dalšími lidmi založili a o problematice svobodného vyjádření v České republice v souvislosti s kauzou „tykadlového řidiče“. Během festivalu Jeden svět se Agora opět plně otevřela veřejnosti.

Velice rádi v otevírání dveří Agory budeme pokračovat i nadále. Nejbližší akce, které se v Agoře připravují zveřejňujeme na našem webu v sekci Akce anebo facebookovém profilu Šance pro Tebe.

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz