Terénní práce pracovníků Šance pro Tebe, tentokrát v Hrochově Týnci: Debaty o Romech s Romy, téma škola


Datum publikace: 27.06.2013

Na konci května se v kulturním domě v Hrochově Týnci uskutečnila beseda pro děti i rodiče s Milanem Sýsem.

Téma bylo dané – škola.

„Milan Sýs je Rom, který vyrůstal v podobných podmínkách jako naši současní klienti. Navzdory nebo právě proto vystudoval vysokou školu a teď na ní dokonce vyučuje. Na besedě hovořil o hodnotě vzdělání a vzdělávání,“ uvedla terénní pracovnice z Hrochova Týnce Michaela Zelenková. Milan Sýs dětem i jejich rodičům objasnil ze svého úhlu pohledu přínos vzdělání v jeho osobním životě.

Rozpovídal se o cestování, které ho jako studenta téměř nic nestálo, o poznávání nových lidí i míst a především o tom dobrém pocitu, který mu studium přineslo. „Zažil si ale i ústrky a o těch hovořil zcela bez obalu. I přesto si myslíme, že právě takové debaty pomáhají děti a potažmo i jejich rodiče motivovat ke vzdělávání se,“ popsala jeden z postřehů z debaty Sophia Dvořáková, koordinátor terénních pracovníků v lokalitě Hrochův Týnec a Chrast.

Děti byly při debatě bezprostřední a tak se Milana Sýse vyptávaly na to, co přesně dělá a jak k němu přistupovali učitelé na základní škole. „Pro nás překvapivým dotazem bylo, kolik má teď Milan peněz anebo jaké plusy a mínusy mu studium přineslo a co to přinese jim,“ popisuje Michaela Zelenková.

Padl také zajímavý dotaz: proč Romové chodí do speciálních škol?

Neméně zajímavým tématem byl dotaz od Milana Sýse, zda posluchači v publiku vědí, proč tolik Romů „skončí“ ve speciálních školách?

Na tento dotaz děti odpovídaly, že netuší nebo že tam dokonce samy chtěly. „To je i pro nás dost překvapivé zjištění. Děti uvádí, že je to proto, že na „normální základce“ se setkávají s nadávkami a šikanou. Náš debatér Milan Sýs se jim snažil vysvětlit, že tohle nejsou žádné pádné důvody k přeřazení na speciální školu a omezí si tím další možnost výběru střední školy. Při těchto slovech se Milan Sýs nejvíce obracel na přítomné rodiče,“ říká Michaela Zelenková.

Milan Sýs pak především rodičům kladl na srdce, aby své děti podporovali a byli trpěliví. Na debatě bylo přítomno na třicítku dětí i rodičů, kteří jsou klienty terénních programů Šance pro Tebe.

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz