„Týden nízkoprahových klubů“ v Chrudimi i Prachovicích otevře dveře „nízkopraháčů“ veřejnosti


Datum publikace: 19.09.2014

Týden nízkoprahových klubů, který se po celé České republice připravuje od 22. září, se dotkne také Chrudimi a Prachovic. V Chrudimi své zázemí představí oba nízkoprahové kluby, které zde provozuje Šance pro Tebe. V Prachovicích se klub i jeho pracovníci a klienti představí na akci s názvem „Klub před klubem“. Svůj program na Týden nízkoprahových klubů mají připravený i pracovníci v lokalitě Hrochova Týnce a Chrasti. 

Nízkoprahový klub pro děti a mládež Agora, který zájemci najdou v ulici Štěpánkova v Chrudimi, se na celý den otevře veřejnosti. „Uspořádáme Fotbálkový turnaj klientů klubu, který se odehraje v prostorách pod podloubím před budovou klubu Agora. Zároveň se také činnost klubu přesune před budovu, abychom byli blíž chrudimské veřejnosti. Odpoledne máme v plánu přednášku na téma "Romské osady a vesnice na Slovensku",“ zve na den otevřeného klubu Martin Mikeš z NZDM Agora v Chrudimi.

  • Klub Agora bude mít otevřeno ve středu 24. září od 14 do 20 hodin.

Obdobný program bude následovat den poté, tedy ve čtvrtek 25. září, kdy se do týdne představování nízkoprahových klubů zapojí také druhý chrudimský nízkoprahový klub Futur. „Činnost našeho klubu se přesune na prostranství před klub. Vyneseme si ven stoly a sezení a zároveň bude probíhat také výstava fotek z akcí, které se ve Futuru uskutečnily,“ popisuje Lucie Kmošková, pracovnice Šance pro Tebe.

  • NZDM Futur sídlí na Školním náměstí a provozuje ho také Šance pro Tebe, své dveře veřejnosti otevře ve čtvrtek 25. září od 13 do 17 hodin.

K Týdnu nízkoprahových klubů se letos přidá také NZDM v Prachovicích. Na návštěvníky a zájemce o dění v klubu čeká v úterý 23. září od 10 do 17 hodin akce s názvem „Klub před klubem“. Připraveno bude vystoupení dětského hudebního kroužku pod názvem Cementáček a pro ty, kteří mají raději soutěžení bude připraven fotbálek a pohybové aktivity. Kromě toho se zde rozprostřou rukodělné stánky.

  • NZDM Futur Prachovice představí své aktivity v prostoru před Večerkou v Chrudimské ulici.

O aktivitách, který se v rámci Týdne nízkoprahových klubů připravují v Hrochově Týnci a v Chrasti jsme informovali také v článku Týden nízkoprahových klubů v Chrasti a H. Týnci | Chystáme se na turnaj ve streetballu i besedu o financích

Co je to Týden nízkoprahových klubů?

Týden nízkoprahových klubů již poosmé pořádá Česká asociace streetwork a kolem 70 nízkoprahových klubů pro děti a mládež z celé republiky. Koná se v týdnu od 22. do 28. září 2014 v desítkách měst po celé ČR ve formě dnů otevřených dveří, divadelních představení, koncertů a festivalů. Cílem celotýdenní akce je představit české veřejnosti činnost nízkoprahových zařízení pro děti a mládež, upozornit na práci a význam těchto zařízení, kam mohou děti po škole přijít trávit volný čas nebo řešit problémy bez jakýchkoli registrací, či poplatků.

Co je nízkoprahový klub?

Nízkoprahový klub neboli nízkoprahové zařízení pro děti a mládež je sociální služba určená dětem a dospívajícím. Kluby vznikají v malých i velkých městech, ve vyloučených lokalitách nebo tam, kde se mládež schází.
Jsou prevencí vysedávání na lavičkách, vandalismu na veřejném prostranství, záškoláctví nebo konfliktů se zákonem. Pracovníci nízkoprahových klubů poskytují mladým lidem pomoc v obtížných situacích spojených s dopíváním, experimenty všeho druhu, školní docházkou, rodinným životem a také formou prevence usilují o to, aby mladí lidé obtížné situace zažívali v co nejmenší míře a byli si vědomi potenciálních rizik. Výraz nízkoprahový znamená "dostupný, neodrazující od vstupu".

Tiskovou zprávu o Týdnu nízkoprahových klubů, kterou vydala Česká asociace streetwork, najdete také na našem webu odkazu Zpráva z ČASu | Týden nízkoprahových klubů opět v září.
 

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz