Týden nízkoprahových služeb v Chrudimi, Chrasti, Hrochově Týnci a v Prachovicích: otevřeli jsme naše kluby veřejnosti a pozvali děti k aktivitě


Datum publikace: 06.10.2014

Týden nízkoprahových služeb v Chrudimi, Chrasti, Hrochově Týnci a v Prachovicích:  otevřeli jsme naše kluby veřejnosti a pozvali děti k aktivitě

Do akce Týden nízkoprahových služeb, který se uskutečnil v týdnu od 22. září 2014, se zapojily také všechny nízkoprahové kluby pro děti a mládež (NZDM), které provozuje nezisková organizace Šance pro Tebe.

Kluby tak otevřely své dveře kromě klientů i veřejnosti anebo svůj program vynesly před dveře klubů. Pracovníci i klienti klubů tak umožnili nahlédnout lidem ze svého okolí do dění v klubech i do toho, kdo kluby navštěvuje, kdo tam pracuje, kdo je potřebuje a čím se zabývají. Mezi dalšími aktivitami v rámci tzv. „týdne nízkoprahu“ byl zápas ve streetballu anebo beseda o finanční gramotnosti. Fotografie z našich nízkoprahových klubů najdete v sekci Fotogalerie

V chrudimském klubu Agora se otevřely dveře veřejnosti

Ve středu 24. září 2014 se po celé odpoledne veřejnosti prezentoval nízkoprahový klub pro děti a mládež Agora, který sídlí v Chrudimi, kousek od Resslova náměstí. Kolemjdoucí mohli posedět a prohlédnout si klub a také samozřejmě zjistit, proč klub Agora existuje a jak funguje.

„Někteří rádi využili stolního fotbálku, který byl na ulici před klubem zdarma k dispozici. Od 17 hodin následoval dokument „Romský král“ a přednáška našeho kontaktního pracovníka Matěje Karase o romských osadách na východním Slovensku, které několikrát v rámci svých studií navštívil,“ líčí program pro veřejnost Andrea Petříková, pracovnice Šance pro Tebe.

„Klub před klubem“, tak se prezentoval chrudimský Futur

O den později, tedy ve čtvrtek 25. září 2014 svou činnost představil veřejnosti také druhý chrudimský nízkoprahový klub. Zde pracovníci na celé odpoledne zorganizovali akci s názvem „Klub před klubem“.

„Smyslem této akce bylo představit široké veřejnosti, jak NZDM fungují a co mohou dětem nabídnout. Prezentaci své služby jsme postavili na běžné činnosti klubu, který však probíhal mimo jeho zdi a přesunul se na trávník před budovou klubu,“ popisuje Tomáš Jakoubek, který je koordinátorem lokality Chrudim a také kontaktním pracovníkem.

Lidé, kteří se na činnost klubu přišli podívat si mohli prohlédnout i výstavu fotek z nedávných akcí, vyrobit si placku anebo si zahrát třeba pétanque. „I přes nepřízeň počasí akce proběhla v příjemné atmosféře. Návštěvníci byli nadšeni především z výstavy fotek z akcí, kterých se sami účastnili, a výrobou placek ve formě pestrobarevných mandal,“ doplnil ještě Tomáš Jakoubek.

V Chrasti se hrál turnaj ve streetballu i s profíky

V pátek navečer se v Chrasti sešli nadšenci streetballu a zapojili se do turnaje, taktéž v rámci Týdne nízkoprahových služeb. „Počasí nám bohužel nepřálo, tak jsme museli ustoupit z původního plánu a místo městských sportovišť přesunout akci do sportovní haly,“ líčí Petra Rožková, koordinátor lokality Hrochův Týnec a Chrast. „Díky vstřícnosti paní starostky města Chrast Martiny Lacmanové jsme měli tuto možnost a akce se nemusela rušit,“ dodává Petra Rožková.

Zúčastnění se tedy nenechali odradit a dokázali sestavit tři soutěžní týmy, které vytvořili jak profesionální hráči streetballu, tak také mládež z Chrasti a okolí. „Návštěvníci akce měli možnost vyzkoušet si některé disciplíny a triky, zahráli si se zkušenými hráči, seznámili se mezi sebou a zažili možná trochu jiný páteční večer, než obvykle – což bylo hlavním cílem organizátorů,“ vyjmenovává Petra Rožková.

Kromě sportu měli zúčastnění také možnost si vytvořit vlastní dekorační placku jako vzpomínku na turnaj. „Vítězové si odnesli nejen dobrý pocit, ale i drobné ceny. Některé z nich vytvářeli klienti Šance pro Tebe z Hrochova Týnce na výtvarném kroužku, který probíhá jednou týdně v NZDM Futur,“ doplnili pracovníci Šance pro Tebe.

Šance pro Tebe i klienti doufají, že si podobnou akci budou moci brzy zopakovat. A stejné přání vyjádřili i profesionální hráči: „Dobře jsme si zahráli a příště s námi za lepšího počasí počítejte znovu“.

V Hrochově Týnci se debatovalo o financích, ale i o dluzích

V lokalitě Hrochova Týnce a Chrasti nebyl turnaj jedinou aktivitou, která se zde uskutečnila v průběhu Týdne nízkoprahových klubů. „Na úterý 23. září byla připravena přednáška s paní Monikou Novotnou, která je zaměstnankyní Pestalozziho centra a je odbornicí na poradenství v oblasti dluhů a finanční gramotnosti. Akce byla naplánována spíše pro starší klienty NZDM, a i když nebyla účast obsazena pouze touto cílovou skupinou, ale i mladšími klienty, byla přednáška a diskuze velmi zajímavá a obohacující,“ popisují pracovníci Šance pro Tebe, kteří dlouhodobě působí v Hrochově Týnci.

Do povídání o tom, co to je finanční gramotnost, se aktivně zapojilo 12 klientů.

„Týden nízkoprahu“ zavítal také do Prachovic, podpořila jej i zdejší základní škola

Další lokalitou, ve které se konal Týden nízkoprahových služeb, byly Prachovice a bohužel ani tady počasí příliš nepřálo venkovním aktivitám. „Akce se z důvodu špatného počasí uskutečnila v areálu Základní školy Prachovice – v prostorách před tělocvičnou a na školním dvoře,“ líčí pracovníci Šance pro Tebe. „Na akci jsme spolupracovali s vedením ZŠ v Prachovicích, které nám dalo k dispozici část svých prostorů. Několik učitelů nás na místě v průběhu navštívilo,“ s potěšením konstatuje kontaktní pracovník Martin Doležal, který působí v NZDM Futur Prachovice.

A i v Prachovicích bylo hlavním cílem akce ukázat dětem, že volný čas lze trávit „i jinak“. „Dali jsme klientům k dispozici stolní fotbal ve větší a menší variantě, k dispozici byly také kreslící potřeby, které klienti hojně využívali a také modurit, ze kterého si klienti po celou dobu vytvářeli ozdoby, které si odnesli domů,“ popisují pracovníci ze Šance pro Tebe, kteří působí v lokalitě Prachovice a akci pro veřejnost naplánovali na úterý 23. září 2014.

Kromě toho si mohli zájemci venku, pokud počasí chvilkami přálo, zahrát pétanque. „Po celou dobu akce se klienti aktivně účastnili dění a sami předváděli své dovednosti – například taneční či dovednosti s míčem,“ říká Martin Doležal. Akce týdne „nízkoprahu“ se povedla také v Prachovicích, podle zdejších pracovníků Šance pro Tebe byla odezva od klientů velmi kladná a už po skončení se ptali na dalších podobných aktivitách.

Nízkoprahové kluby pro děti a mládež, které provozuje Šance pro Tebe v Chrudimi, Hrochově Týnci a Prachovicích, mohou fungovat díky našim donátorům. Mezi nimi jsou město Chrudim, Pardubický kraj, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, Ministerstvo vnitra ČR, Rada vlády ČR pro záležitosti romské menšiny, Nadace Terezy Maxové, Nadační fond J&T, Nadace ADRA, Pomozte dětem!, Evropský sociální fond a další.

Velice jim děkujeme, jejich kompletní výčet najdete na našich webových stránkách zde.

Kontakt pro média | Mgr. Veronika Volejníková, Šance pro Tebe, PR komunikace |  

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz