Chrudim Street Meeting prezentuje pouliční aktivity mladých, bylo tomu tak i na tom posledním


Datum publikace: 05.06.2013

Chrudim Street Meeting 2013 | Foto: Archiv

Středeční odpoledne 29. května v chrudimském Parku Republiky patřilo rozličným aktivitám, kterými se baví mladí. Více jak dvě stovky návštěvníků pátého dílu festivalu Chrudim Street Meeting, pořádaným občanským sdružením Šance pro Tebe, čekal již tradičně pestrý program – freestyle rap i fyzikální a chemické pokusy.

FOTOGRAFIE Z CHRUDIM STREET MEETINGU No. 5 najdete zde.

Kontaktní pracovníci programu Streetwork a Klubu Agora se v Chrudimi věnují mladým lidem. Podporují je v jejich aktivitách, zájmech i v obtížných životních situacích. V roce 2009 uspořádali pro místní mládež první akci s názvem Chrudim Street Meeting a v květnu letošního roku se konalo její již páté pokračování.

„Klíčovou myšlenkou tohoto pouličního festivalu je umožnit mladým lidem prezentovat se svými dovednostmi před publikem, vyzkoušet si nové aktivity a seznámit širší veřejnost s tím, čím se dnes mladí lidé na ulici a v parcích baví. A přitom dát možnost všem strávit jedno všední odpoledne jinak než obvykle,“ říká Martin Mikeš z Klubu Agora.

Slunné počasí na konci deštivého května nalákalo návštěvníky do parku v centru Chrudimě. Měli možnost zde shlédnout exhibici na slacklinech, tenkých pružných popruzích („lajnách“), v podání profesionálů z GIBBON SLACKLINES. Tanečníci a lektoři ze skupiny TIMEDANCE přichystali workshop ve street dance, zakončený motivační taneční ukázkou. Se svou vlastní tvorbou vystoupili místní rappeři DARK & MARTH a začínající MC Ing. BEJSKA. Hiphopovou hudbou nechal město rozeznít DJ AMDMAN. A s tím, jak se tvoří graffity na igelitovou fólii, seznámil přihlížející zkušený writer.

Kdo se chtěl aktivně zapojit, mohl se zúčastnit zmíněného tanečního workshopu, vyzkoušet balancování na „lajně“, sprejovat na sololitové desky, vyrobit si vlastní šablonu a ozdobit si své tričko, zhotovit si odznáčky („placky“) s vlastním motivem nebo otestovat různé fyzikální a chemické pokusy z dílny Montessori školy Na rovině.

V průběhu odpoledne několik mladých lidí také využilo možnosti postavit se před mikrofon – zazpívat, předvést beatbox, rapovat. Závěr programu tak okořenili čtyři rappeři, kteří předvedli publiku tematický dvacetiminutový freestyle.

„Všímáme si, že se náš festival stal postupem času jednou z top akcí, kterou si mladí lidé, s kterými spolupracujeme, nechtějí nechat ujít. A to nás velice těší. Jsme rádi, když někteří využijí možnosti předvést před domácím publikem svůj talent nebo se aktivně zapojí do organizace festivalu,“ poznamenává Jaroslav Marek z programu Streetwork. Zároveň však dodává, že „Chrudim Street Meeting by se nemohl vždy konat v takovém rozsahu a nezískal by svou „tvář“, nebýt významné finanční podpory města, materiální podpory místních firem, vstřícnosti spolupracujících organizací a ochoty mnoha dobrovolníků a kolegů z Šance pro Tebe.“

Chrudim Street Meeting No. 5 se konal za finanční podpory města Chrudim, Pardubického kraje a Ministerstva práce a sociálních věcí. Pořadatelé též děkují firmě ASIG s.r.o., Centru sociálních služeb a pomoci Chrudim a ZŠ Na rovině.

Další díl festivalu se odehraje v září tohoto roku, u příležitosti 5 let existence programu Streetwork.


Chrudim Street Meeting 2013 | Foto: Archiv
Chrudim Street Meeting 2013 | Foto: Archiv
Chrudim Street Meeting 2013 | Foto: Archiv
Chrudim Street Meeting 2013 | Foto: Archiv

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz