Dánský donátor chrudimské šicí dílny navštívil Šanci pro Tebe, prohlédl si dílnu i obchůdek


Datum publikace: 08.06.2015

Foto: Archiv Šance pro Tebe

Jak úspěšně probíhá realizace sociálního podnikání chrudimské šicí dílny Ušito s šancí, ve které své tréninkové pracovní místo do současné doby našlo na šest klientů, se přijel přesvědčit zástupce předního donátora dílny The Velux Foundation z Dánska spolu se zástupci České asociace streetwork o.s. 

 

Setkání se odehrálo počátkem května a potěšilo všechny zúčastněné – jak pracovníky Šance pro Tebe, tak podle reakce také konzultanta z nadačního fondu The Velux Foundation. „Pana Christiana Holteta, konzultanta nadace, jsme provedli šicí dílnou i samotným obchodem. Vyptával se na aktuální dění v šicí dílně i na možnosti pracovních pozic, které v dílně nabízíme lidem s komplikovaným uplatněním na trhu práce,“ popsala Lucie Teplá, vedoucí šicí dílny Ušito s šancí.

Pracovníka donátora The Velux Foundation však zajímaly i širší souvislosti. „S konzultantem jsme hovořili také o tématu rodinného soužití na Chrudimsku a v jednotlivých lokalitách, kde Šance pro Tebe aktivně působí. Dostalo se i na téma soužití a vztahů Romů a většinové společnosti v našich lokalitách, ale také na zaměstnanost lidí ze sociálně vyloučených lokalit a uplatnění na trhu práce,“ doplňuje vedoucí dílny Lucie Teplá.

Během toho, co pracovníci Šance pro Tebe provázeli dánskou návštěvu po prostorách šicí dílny a obchůdku, zavítalo do krámku i několik zákazníků a rozvinula se také debata o českém sociálním podnikání.

V současné chvíli pracuje v šicí dílně na tréninkovém místě jedna klientka, pracovní poměr na půl úvazku zde našla i další pracovnice, jejíž místo podpořil Úřad práce v rámci projektu Aktivní politika zaměstnanosti. K dalším zaměstnancům dílny pak patří vedoucí šicí dílny a sociální pracovnice.

Celkem v dílně od jejího otevření v červenci loňského roku našlo uplatnění na pozici tréninkového pracovního místa už šest klientů. Měli tak možnost si vyzkoušet nejen řádný pracovní poměr se všemi povinnostmi a výhodami, ale také se díky práci sociální pracovnice mohli posunout ve svých schopnostech a dovednostech při hledání nového místa na trhu práce.

Projekt šicí dílny Ušito s šancí zaštiťuje v Chrudimi samo město Chrudim, je také jeho finančním podporovatelem. Významnou část finančních zdrojů na provoz dílny však věnovala nadace The Velux Foundation z Dánska prostřednictvím projektu „Streetwork pro děti a mládež“ - podpora sociální práce s ohroženými dětmi a mládeží se zaměřením na trénink v pracovních dovednostech a na mobilní terénní práci ve vyloučených lokalitách. Tento projekt zaštiťuje Národní vzdělávací fond a Česká asociace streetwork (ČAS).

Projekt ”Streetwork pro děti a mládež” - podpora sociální práce s ohroženými dětmi a mládeží se zaměřením na trénink v pracovních dovednostech a na mobilní terénní práci ve vyloučených lokalitách.

V roce 2013 začali projektoví partneři CEKAS při Národním vzdělávacím fondu, o.p.s. a Česká asociace streetwork, o.s. realizovat velký čtyřletý projekt zaměřený na rizikové děti a mládež, který je financovaný z prostředků dánské nadace The Velux Foundations.

Jednou ze stěžejních aktivit projektu je vytváření a podpora tréninkových míst s cílem nabídnout a poskytnout mladým lidem – uživatelům nízkoprahových sociálních služeb - zkušenost se zaměstnáním a potřebnou praxi pro zvýšení šance při dalším uplatnění na trhu práce.

Část finančních prostředků z projektu získala ve veřejném výběrovém řízení organizace Šance pro tebe z Chrudimi na zajištění obchodu a šicí dílny - sociálního podniku ve Fortenské ulici č. 138.

Podrobnější info o projektu na: www.cekas.cz a www.streetwork.cz 

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz