Filmový festival Jeden svět zavítal i do Chrudimi. Pro školy už promítáme, veřejnosti bude patřit celý víkend


Datum publikace: 19.03.2014

Filmový festival Jeden svět zavítal i do Chrudimi. Pro školy už promítáme, veřejnosti bude patřit celý víkend

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět 2014 zavítal i do Chrudimi, od pondělí už běží promítání pro školy a od pátku do neděle bude městské kino a dům Agora patřit filmům a debatám pro širokou veřejnost. 

Letos stojí v hlavní roli  festivalu PRÁCE a vše, co s ní souvisí – od nezaměstnanosti, přes stěhování za prací a vykořisťování prací až po přepracovanost a vyhoření. 

Kompletní program festivalu Jeden svět v Chrudimi najdete zde.

Chrudimské festivalové dny pro veřejnost začnou v pátek 21. března už v dopoledních hodinách, kdy bude pro všechny zájemce na chrudimském Resslově náměstí připravena zajímavá výstava s názvem 3G – práce, sny a realita. Festival pak vyvrcholí nedělním promítáním 23. března 2014. Pro školy se promítá od pondělí 17. března do středy 26. března.

Další podrobnosti najdete také v první tiskové zprávě anebo v našem článku Nesnášíte ji, nebo bez ní neumíte žít? Tématem Jednoho světa 2014 je práce. Kompletní program festivalu Jeden svět 2014 Chrudim najdete zde. 

Zajímavosti a hosté chrudimského Jednoho světa

Kromě toho, že se chrudimští diváci v průběhu festivalu mohou těšit na několik filmů každý den, se také mohou zapojit do debat, které provází téměř každé promítání. 

Se zajímavými hosty už v pátek navečer v chrudimském kině celý festival zahájíme. „V pátek v podvečer nás slavnostním zahájením provede Tomáš Vlasta Martínek a popřát festivalu přijde i pan starosta Chrudimi Petr Řezníček,“ uvádí Eva Pavlíčková, organizátorka chrudimské části festivalu Jeden svět. Diváci se ale také mohou těšit na malé divadelní představení od Míry ze Smrčku, který mimojiné působí v brněnském divadle. Vzácným hostem však bude také významný český režisér Miroslav Janek, který do Chrudimi přijede spolu se svým dokumentem Olga (promítáme jej v pátek při slavnostním zahájení od 20 hodin). 

V sobotu večer chtějí organizátoři Jednoho světa zlákat návštěvníky na promítání filmu Podezřelá čokoláda, protože v rámci večera festival navštíví další zajímavá osobnost. „K tomuto filmu nám přijede podebatovat Tereza Hronová, která  pracuje v organizaci Člověk v tísni, v její rozvojové sekci. Dokument Podezřelá čokoláda je totiž o složité situaci dětské práce v Ghaně a právě Tereza tam v rámci své praxe i nějakou dobu působila. Povypráví nám své autentické zážitky a to rozhodně bude stát za to,“ zve Eva Pavlíčková.

Dalším režisérem, který si najde cestu na chrudimský Jeden svět je tvůrce Ivo Bystřičan, který natočil  dokument Dál nic. Ten se bude promítat v neděli od 18 hodin v domě Agora a zaujme svými krásnými záběry na krajinu Českého středohoří a rozporuplnými pohledy na stavbu dálnice D8 (také proto nese film název „Dál nic“).  

Kompletní program festivalu Jeden svět v Chrudimi najdete zde.

Promítání pro školy opět budí zájem žáků, studentů i učitelů

O promítání pro školy v letošním ročníku Jednoho světa projevilo zájem celkem sedm škol z Chrudimska, pro které tým organizátorů připravil osm promítacích dnů. „Na promítání pro školy dorazí jak žáci ze základních škol, na příklad z Hrochova Týnce, tak i studenti ze středních škol, konkrétně z chrudimské hotelovky a ze zdravotní školy,“ říká Martina Šťastná ze Šance pro Tebe. 

Projekce už běží od pondělí 17. března a jejich ukončení je naplánované na středu 26. března. Součástí takového promítání pro mladé diváky je vždy následná diskuze, která pomůže dětem a studentům zpracovat téma anebo si na téma rozšířit úhel pohledu. 

I letos s dětmi a mladými debatují lidé jako je na příklad psycholog Petr Pražák, který se práci s dětmi a dětskými kolektivy dlohodobě věnuje a v Šanci pro Tebe působí také jako poradce v Poradně pro rodiče. Za Šanci pro Tebe se pak debat ujímá Eva Pavlíčková a Martina Šťastná, která má pod svou patronací na příklad projekt Poznej svého teenagera.  

Kompletní program festivalu Jeden svět v Chrudimi najdete zde.

Děkujeme za podporu!

  • Jeden svět v Chrudimi v roce 2014 podpořilo město Chrudim, Pardubický kraj, Tiskárna PORS, TACO Chrudim. 
  • Partnery festivalu Jeden svět v Chrudimi se stali Muzeum loutkářských kultur Chrudim a Městské lesy Chrudim s.r.o. 
  • Festival Jeden svět v Chrudimi zaštítil starosta města Chrudim Petr Řezníček, zároveň festivalu věnoval i finanční podporu. 
Jeden svět 2014 v Chrudimi
Festivalové promítání pro veřejnost: 21. až 23. března 2014
Festivalové promítání pro školy: 17. až 26. března 2014
Místo: dům Agora, Štěpánkova 92, Chrudim a také městské kino v Chrudimi
Pořádá: Šance pro Tebe spolu s organizací Člověk v tísni o. p. s.

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz