Jak funguje propojení „předškolky“ a prachovické mateřinky?


Datum publikace: 27.10.2014

Foto: Archiv Šance pro Tebe

Skvěle, děti společně vyrazily na výlet do Chrudimi a moc si to užily. I tohle může být cesta k překročení bariér a předsudků.

Jak dobře může fungovat spolupráce mezi pracovníky Šance pro Tebe, kteří v Prachovicích zajišťují tak zvanou „předškolku“, a zdejší mateřskou školou, krásně ilustruje říjnový výlet, na který společně vyrazily děti z naší „předškolky“ a z prachovické školky.
„Společnou spolupráci s MŠ v Prachovicích, jsme tentokrát utužili výletem do Chrudimi na výstavu Střední zemědělské školy,“ vysvětluje Eva Jerusalemová, která v Prachovicích pro děti ze sociálně vyloučené lokality realizuje projekt „předškolky“. 

Eva Jerusalemová je pedagogickým pracovníkem a cílem její práce v Prachovicích je rozvíjet nadání a talenty zdejších předškolních dětí. V rámci projektů „Předškolní příprava a včasná péče 2014“ a "Kamas te phirel andre škola bije dar – Chceme do školy bez obav", zkráceně „předškolka“, se tak snaží děti naučit nejen praktické dovednosti, které budou při vstupu do školních lavic potřebovat, ale také jim a jejich rodičům pomáhá odstraňovat případné bariéry a předsudky vůči vzdělávání a škole.

Úzká spolupráce se zdejší prachovickou školkou její počínání jenom potvrzuje. Výlet, který děti i paní učitelky zavedl do chrudimské střední zemědělské školy na výstavu, děti v kolektivu ještě více stmelil a dětem z prachovické školky bylo docela jedno, že děti z předškolky mají možná „označkování, že jsou ze sociálně vyloučené lokality“.

FOTOGALERII Z VÝLETU NAJDETE V NAŠÍ SEKCI Galerie zde.

Jak potvrzuje vyprávění Evy Jerusalemové, děti z předškolky nejsou od těch z „normální“ školky nijak odlišné. „Před jídlem tak, jak jsme zvyklí, jsme provedli hygienu rukou, dokonce na to samy naše děti upozornily, že je potřeba si před jídlem umýt ruce. A stejné to bylo s úklidem. Naše děti totiž moc dobře vědí, že odpadky patří do koše,“ naráží pedagogická pracovnice Eva na případné předsudky o špinavých rukou a nepořádku.

Stejný postřeh má Eva také z výstavy, kde pro děti byla připravená na příklad poznávací hra anebo naučná stezka. „Viděli jsme hospodářská zvířátka, jmenovali jsme si je a také i mnohé pohladili. Vyzkoušeli jsme, jak to vypadá za volantem traktoru, nejen malého, ale i velkého. Pro děti to byl úžasný zážitek a někdo byl i dvakrát,“ popisuje Eva Jerusalemová další zážitky dětí.

O projektech „Předškolní příprava a včasná péče 2014“ a „Kamas te phirel andre škola bije dar – Chceme do školy bez obav“ aneb „předškolka“

Projekt „Předškolní příprava a včasná péče 2014“ není žádnou novinkou mezi snahami pracovníků Šance pro Tebe. Vznikl už v předchozím roce a díky opětovné podpoře Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky jsme v jeho realizaci mohli pokračovat také v roce 2014.

A i v letošním roce si vzali pracovníci v projektu tzv. „předškolky“ za své, že budou cíleně pracovat s dětmi, které se připravují na první vstup do školních lavic a kterým by mohlo hrozit sociální vyloučení anebo žijí v sociálně vyloučeném prostředí. „Chceme takovým dětem usnadnit přístup k předškolnímu vzdělávání a také rozvíjet jejich nadání a talenty,“ popisují pracovníci Šance pro Tebe hlavní myšlenku projektu „Předškolní příprava a včasná péče 2014“.

Citace z projektu:

„Nabízíme dětem a rodičům možnost připravit se na úspěšný vstup do školy. Chceme zprostředkovat dětem i jejich rodičům pozitivní zážitek se vzdělávacím systémem, napomáhat odstranění bariér a předsudků ze strany rodičů i pedagogů. Přípravou na školní docházku zamezit zbytečnému přestupu dětí na speciální školy.“

Projekt tzv. „předškolky“ realizujeme už od minulého roku, kdy se jej podařilo zavést ve vyloučených lokalitách na Chrudimsku. V letošním roce se „předškolka“ realizuje opět v Hrochově Týnci, a to v rozmezí dvou dnů, dále pak v Prachovicích, kde paní učitelka Eva Jerusalemová provází děti třikrát do týdne.

Projekt „Předškolní příprava a včasná péče 2014“ podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Projekt "Kamas te phirel andre škola bije dar – Chceme do školy bez obav" podporuje projekt Pomozte dětem, který organizuje Nadace rozvoje občanské společnosti a Česká televize. Oba projekty pak tvoří naši "předškolku". 

 

 

 

 

Kontakt pro média | Mgr. Veronika Volejníková, Šance pro Tebe, PR komunikace |  

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz