Krok za krokem do života II.


Datum publikace: 20.12.2012

První z akcí projektu Krok za krokem do života II., který finančně podpořila společnost Holcim, se odehrála na konci listopadu. Od pátku do soboty se děti a pracovníci Terénního programu Jeskyně (z organizace Šance pro Tebe) vydali na tak zvanou nocovačku do Chrudimi do Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Futur, ještě před tím však vyrazili na návštěvu Aquacentra v Pardubicích a celou akci zakončili besedou o tom, jak důležité je vzdělávání.

U dětí měla akce velký úspěch, ale rozhodně to nebylo jenom tím, že si udělaly z Prachovic výlet za zábavou, ale i tím, jaký jim pracovnice terénního programu přichystaly program. Tentokrát měl podtitul „Vzdělávání jako hodnota“.

Každá z akcí v projektu Krok za krokem do života II. se vždy nese v duchu preventivního tématu. Dalšími tématy budou například zaměstnanost, situace na trhu práce, historie Romů a další. „Víme, že u našich klientů je hodnota vzdělávání upozaděna před jinými. Vyplývá to zřejmě z jejich kultury a prostředí, ve kterém vyrůstají. Těmito akcemi bychom rádi podpořili jejich motivaci dále studovat,”uvedla Monika Škvrnová, pracovnice Terénního programu Jeskyně.

Vzdělávání jako hodnota

„Pozvali jsem si k diskuzi s dětmi Milana Sýse. Je to Rom, který pochází z podobných poměrů jako naši klienti Terénního programu Jeskyně v Prachovicích a klienti Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Futur v Chrudimi. Mluvil o tom, jak se mu podařilo vystudovat vysokou školu. Nyní dělá doktorát a vyučuje na pardubické univerzitě,“ popsala jeden z nejsilnějších zážitků celé akce Monika Škrvnová.

Milan dětem vyprávěl svůj příběh a děti s ním pak debatovaly o významu vzdělávání a jeho vlastních zkušenostech a zážitcích, kterými si během svého studia prošel. „Naši klienti si z tohoto povídání odnesli zážitek, který je zjevně zasáhl. Dokonce o tom ještě stále mluví a vrací se k tomu, proč je důležité chodit do školy,“ poznamenává ještě Monika. Takové zážitky jsou pro klienty Šance pro Tebe důležité ke zorientování se v nelehké životní situaci.

Závěrem debaty se děti ptaly, jak se na Milana Sýse lidé dívají dneska. „Milan vyprávěl, že když Rom něco dokáže a jde si za svým cílem, tak sám pocítí, že lidé se na něj začnou dívat jinak, že si ho začnou vážit.

Stejně tak se ale zmínil i o tom, že je potřeba, aby sami Romové pro tuhle změnu něco udělali. Bez toho to nepůjde,“ vypráví Monika Škvrnová své postřehy z debaty. Nutno ale také dodat, že Milan Sýs uvedl nejeden negativní příklad toho, jak někteří lidé přistupují k práci a vzdělání a že jejich přístup často vede k závislosti na sociálních dávkách.

Monika se také sama zmiňuje o tom, že i ona jako pracovník Šance pro Tebe, který pracuje s klienty v terénu, se často setkává s diskriminací. „Na lidech je hodně vidět, že se na naše klienty i na nás dívají skrz prsty.

Dokonce se nás před nimi samotnými ptají, jestli jsou to děti z dětského domova a často o nich mluví jako o nějaké věci. Nebo naše klienty úplně zbytečně okřikují, aby se chovali tiše, a to i přestože nijak nevybočují z normálního chování dětí. Prostě si hrají a pošťuchují se,“ komentuje Monika své nemilé zážitky.

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz