Projekt Pedagogická podpora dětem a rodičům ze sociálně vyloučených lokalit na Chrudimsku je u konce. Podpořil celkem 49 dětí z 32 rodin


Datum publikace: 20.12.2013

Logo | Ministerstvo práce a sociálních věcí

Od ledna 2013 realizuje občanské sdružení Šance pro Tebe projekt Pedagogická a výchovná podpora dětem a rodičům ze sociálně vyloučených lokalit Chrudimska.

Cílem projektu bylo podpořit znevýhodněné děti a rodiny, které mají ztížený přístup ke vzdělání. Projekt se zaměřuje na zvyšování školní úspěšnosti dětí a rozvíjení rodičovských kompetencí rodičů.

Projekt finančně podporuje Ministerstvo práce a sociálních věcí a je realizován v úzké spolupráci s Terénním programem pro rodiny.

Projekt byl zaměřen na posilování kompetencí rodičů a zvyšování školní úspěšnosti dětí v sociálně vyloučených lokalitách na Chrudimsku prostřednictvím individuální práce. Podpořeno bylo 49 dětí z 32 rodin v obcích Chrudim, Heřmanův Městec, Hrochův Týnec, Chrast a Prachovice. Z toho 17 dětí předškolních, z toho 11 dětí vstoupilo za naší asistence v roce 2013 do první třídy běžné ZŠ. Práce s dětmi probíhala individuálně, se školními dětmi většinou v zázemí organizace v jednotlivých lokalitách, s předškolními dětmi přímo v rodinném prostředí.

Práce s předškolními dětmi

Pracovníci projektu pracovali se 17 předškolními dětmi většinou v jejich rodinném prostředí za přítomnosti rodiče. Děti tak získávali dovednosti a znalosti, které by jim měly usnadnit úspěšný vstup do školy. Rodiče názorně viděli, jak s dítětem rozvíjet hrubou i jemnou motoriku, orientaci v prostoru, zrakové a sluchové vnímání a další potřebné schopnosti a dovednosti. Děti se učily samostatně pracovat, soustředit se, dokončit úkol a pracovat pravidelně. Projektem bylo podpořeno 11 dětí, které v roce 2013 nastoupily do první třídy běžné Základní školy. Po celou dobu realizace projektu jsme motivovali rodiče předškolních dětí také k docházce do mateřských škol alespoň v posledním roce před nástupem do ZŠ s cílem nenahrazovat činnost mateřských škol v lokalitě a začlenit tak děti do vzdělávací sítě. Uspořádali jsme návštěvu v mateřské škole se třemi zapojenými dětmi v Prachovicích.

Práce se školními dětmi

Pracovníci projektu pomáhali v roce 2013 32 dětem – žákům ZŠ s přípravou na vyučování – psaní domácích úkolů, vysvětlení nepochopené látky, procvičování a upevňování učiva v jednotlivých předmětech. Práce probíhala v rodinném prostředí dětí, častěji však v zázemí v jednotlivých lokalitách v pravidelných dnech a časech. Při doučování v zázemí nám pomáhali dobrovolníci. Pracovníci spolupracovali také s rodiči, informovali je o tom, jakým způsobem se mají s dítětem adekvátně připravovat na vyučování (zkontrolovat žákovskou knížku, napsat úkoly, připravit učebnice a školní pomůcky apod.).

Rodiče zapojených dětí měli po celou dobu realizace projektu možnost konzultovat s pedagogem nebo sociálním pracovníkem otázky z oblasti výchovy a péče o děti. Rodičům dětí jsme zajistili potřebné konzultace s odborníky ve prospěch jejich dětí, zejména poradenství, diagnostiku a logopedické vyšetření. 



Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz