Rodinní asistenti ze Šance pro Tebe budou docházet do potřebných rodin. Finanční podporu jim poskytla Nadace Terezy Maxové dětem


Datum publikace: 01.05.2014

Logo Nadace Terezy Maxové dětem

Odvrátit hrozbu odebrání dítěte z rodiny. Předcházet, zmírnit anebo zcela eliminovat problémy a příčiny, které mohou ohrožovat dítě v rodině, ale především poskytnout podporu a pomocnou ruku dítěti i jeho rodičům, kteří se ocitli ve složité situaci.

 

To všechno si vzal za cíl projekt chrudimské neziskové organizace Šance pro Tebe, který nese název Rodinní asistenti. Rodinné asistenty a jejich práci v rodinách v roce 2014 finančně podporuje Nadace Terezy Maxové dětem

Kdo je rodinný asistent?

Rodinný asistent je profesionální sociální pracovník, který svou činností a prací v rodině podporuje její jednotlivé členy. „Mnohdy to může být práce, při níž musí rodinný asistent nejprve stabilizovat sociální situaci v rodině. Pak se teprve může věnovat na příklad rozvoji rodičovských dovedností v péči o dítě,“ popisuje práci rodinných asistentů Sophia Dvořáková, ředitelka Šance pro Tebe a také garant projektu.

Vysvětluje, že často v rodině, která se ocitne ve složité životní situaci, nejprve působí tak zvaný „klíčový pracovník“. Ten pak ke své práci může ještě přizvat „rodinného asistenta“, jenž rodině pomáhá zvládat každodenní situace a rozvíjí praktické dovednosti rodičů. Je takovou pomocnou rukou rodiny.

Co dělá rodinný asistent a kde může působit?

Každodenní práce rodinného asistenta a hlavní zaměření projektu „Rodinní asistenti“ je směřováno především k předškolnímu vzdělávání. Přípravou na úspěšný nástup školní docházky je např. účast na zápisu do škol a doučování či motivace k dalšímu studiu. „Při této práci pak ale musí pracovník, který v rodině působí, spolupracovat s pedagogy školských zařízení v lokalitách, kde je projekt realizován. Stejně tak rodinní asistenti spolupracují s externími pedagogy,“ objasňuje Sophia Dvořáková a dodává, že projekt se zaměří především na rodiny, kde hrozí absence rodičovských kompetencí anebo dokonce odebrání dítěte a tím také rozpad rodinného systému.

Nadace Terezy Maxové dětem

Základním posláním Nadace Terezy Maxové dětem je umožnit každému dítěti vyrůstat v rodině.

Činnost Nadace Terezy Maxové dětem se tak zaměřuje na následující tři pilíře podpory, jimiž jsou:

  1. prevence nežádoucího odebrání dítěte z rodinného prostředí. Věříme, že dítěti je nejlépe v jeho vlastní biologické rodině, proto nabízíme ohroženým rodinám konkrétní pomoc prostřednictvím odborných neziskových organizací. Nadace v dané oblasti podporuje např. terénní práce, asistenční a konzultační služby pro rodiny v krizi, nejrůznější terapie, snaží se o změnu systému, atp.

  2. podpora náhradního rodičovství. Pokud selžou mechanizmy prevence a dítě je přece jen odebráno z rodinného prostředí, pak usilujeme o významné zkrácení jeho pobytu v ústavní výchově. Podporou rozšíření všech forem náhradní rodinné péče a profesionalizací pěstounské péče se snažíme dítěti co nejrychleji zajistit bezpečí a laskavou náruč náhradní mámy a táty.

  3. kompenzace nedostatků ústavní výchovy je oblast úzce spojená s podporou dětí vyrůstajících v kojeneckých ústavech a dětských domovech. Mladý člověk, který strávil většinu svého dosavadního života v ústavní výchově, potřebuje pomoct se začleněním do samostatného života. V této oblasti je proto především podporováno vzdělání, všestranný rozvoj a také snaha dopřát těmto dětem rovné příležitosti k zapojení se do samostatného života po opuštění dětského domova.

Nadace si klade za cíl snížit počet dětí vyrůstajících v ústavní výchově v ČR, finanční podporou všech činností, které přispívají k účinnému naplnění cílů nadace a jež jsou v souladu s jejím statutem. Nyní má Nadace Terezy Maxové dětem pod patronátem 24.000 tisíc dětí vyrůstajících v ústavní péči v České republice a bezpočet dětí umístěných v sociálně slabých biologických a náhradních rodinách. (zdroj: Nadace Terezy Maxové dětem)

Patronkou nadace je Tereza Maxová, rodačka z Pardubic, maminka tří dětí a žena, která se ve světě modelingu pohybuje už dvě desetiletí.

Kontakt | Mgr. Veronika Volejníková, Šance pro Tebe, PR komunikace

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz