Terénní práce v Prachovicích: Projekt Krok za krokem do života II. vyvrcholil s koncem školního roku


Datum publikace: 15.07.2013

S koncem letošního školního roku vyvrcholil také projekt neziskové organizace Šance pro Tebe, který nesl název Krok za krokem do života II. a jemuž finanční podporu poskytla společnost Holcim Česko.

V poslední školní den (28. června 2013) terénní pracovníci ze Šance pro Tebe uspořádali pro své malé klienty z Terénního programu Jeskyně symbolické rozloučení se školním rokem. "Naše poslední akce byla zároveň odměnou za roční práci ve školních lavicích a za mimoškolní doučování, na které za námi zodpovědně většina dětí chodila," uvedla Monika Škvrnová, realizátor Terénního programu Jeskyně.

Celou akci zahájilo už odpolední uklízení kolem maringotky, která poskytuje mimo jiné zázemí pro Terénní program Jeskyně. Úklidu se chopili pracovníci společně s klienty Terénního programu Jeskyně. V průběhu školního roku se maringotka stala jedním z oblíbených míst, kde se začali scházet mladí lidé z Prachovic. "Během úklidu jsme se s dětmi bavili hlavně o třídění odpadu a recyklaci. Úklid podpořily i technické služby obce, které nám zapůjčily potřebný materiál a následně sesbíraný odpad odvezly," doplnila Monika Škvrnová.

K večeru pak proběhlo opékání a posezení u ohně. "Byla to pro děti odměna za provedenou práci při úklidu. Poslední školní den jsme pak všichni zakončili přespáním v tělocvičně v ZŠ Prachovice, kde jsme si při projekci fotografií společně zavzpomínali na všechny akce realizované v rámci projektu Krok za krokem do života II.," popsala terénní pracovnice Monika Škvrnová.

Ohlédnutí za projektem Krok za krokem do života II.

První z akcí projektu Krok za krokem do života II. se odehrála na konci listopadu 2012. Děti z vyloučené lokality v Prachovicích se za doprovodu pracovníků Terénního programu Jeskyně vydaly na tak zvanou "nocovačku" do Chrudimi do Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Futur. Ještě před tím však všichni vyrazili na návštěvu Aquacentra v Pardubicích a celý výlet zakončili besedou o tom, jak důležité je vzdělávání.

Každá z akcí v projektu Krok za krokem do života II. se vždy nesla v duchu některého z preventivních témat. K těm patřila na příklad zaměstnanost, situace na trhu práce, historie Romů apod. U dětí měly všechny připravené akce velký úspěch, ale rozhodně to nebylo jenom tím, že si udělaly z Prachovic výlet za zábavou nebo že se svými kamarády přespaly mimo domov a dohled svých rodičů.

Krok za krokem do života II. společnost Holcim Česko podpořila částkou 30 000 korun a umožnila tak, aby se 23 dětí mohlo zúčastnit výletů a akcí, které by si jinak nemohly dovolit a navíc se ještě učily novým návykům a dovednostem.

Děti z program na příklad navštívily Muzeum romské kultury v Brně a dozvěděly se zajímavosti o svých kořenech.

Projekt Krok za krokem do života II. tématicky i místně navazoval na projekt Krok za krokem do života I. Společnost Holcim Česko chce takto podpořit udržitelný rozvoj v regionech, kde působí.

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz