Ubytovnu v Tovární ulici si uklízí sami obyvatelé


Datum publikace: 09.11.2012

Na konci října proběhla na chrudimské ubytovně v Tovární ulici úklidová brigáda. Tento nápad vzešel od samotných obyvatel ubytovny – většinou romské národnosti. S organizací brigády i úklidem samotným pomáhali také pracovníci Sociálního programu pro rodiny z chrudimské organizace Šance pro Tebe.

Brigáda v městské ubytovně v Tovární ulici v Chrudimi netrvala ani celou hodinu, ale její výsledky byly znát hned. Zúčastnilo se jí přes dvacítku obyvatel ubytovny. "Uklidili jsme venku před ubytovnou trávník, posbírali jsme odpadky, zametli chodník. Pak se také uklízelo na dvorečku, kde se prostor vyčistil od odpadků a uklidili se i další prostory kolem ubytovny. Musím říct, že to bylo znát," popsala brigádu Michaela Benešová, pracovnice Šance pro Tebe.

Hlavní myšlenka celé akce vzešla z potřeb rodičů, kteří na ubytovně žijí. "Oni sami chtějí žít v lepších podmínkách a nejsou spokojeni s nepořádkem v okolí ubytovny," vysvětluje Michaela Benešová. Podotýká také, že rodiče vnímají smysl podobných akcí v tom, že je to učící proces i pro jejich děti. Obohacující pro ně je taktéž to, že se na úklidu podílejí společně. Uklizené a vyčištěné prostory kolem ubytovny si přejí sami obyvatelé využívat k relaxaci a společnému trávení času s dětmi.

"Během úklidu jsem zachytil i od některých rodičů, že by bylo fajn, kdyby venkovní brigáda byla častěji. Taková akce je totiž směřována také k tomu, abychom alespoň trochu bořily mýty o životě Romů na ubytovně," uvedl Michal Morávek, pracovník ze Šance pro Tebe, který s úklidem taktéž pomáhal. Oba pracovníci ze Sociálního programu pro rodiny se shodli na tom, že děti i rodiče, kteří se úklidu účastnili se svého úkolu chopili dobře a vše se rychle zvládlo.

Zhruba za 14 dní mají obyvatelé v plánu uspořádat ještě vnitřní úklid ubytovny. "V tomto případě zdaleka nejde o ojedinělé aktivity. V podobných akcích chtějí sami obyvatelé s naší podporou pokračovat. Oni i my doufáme, že se k nim přidají všichni obyvatelé, kteří na první brigádě nebyli," uvedla ještě doplňující informace Martina Švadlenková, vedoucí Sociálního programu pro rodiny ze Šance pro Tebe. Fotky z úklidu ubytovny najdete na našem Facebooku.

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz