Zveme vás do minulosti Agory! Co a proč se v Agoře dělo před 15 lety?


Datum publikace: 26.11.2012

Po přesně 15 letech od otevření dveří Agory se vracíme do její minulosti.

Dovolujeme si Vám přinést rozhovor s Jaromírem a Janou Švecovými, kteří společně s další desítkou lidí v roce 1997 stáli u zrodu klubu Agora. Klub poté tato parta nadšenců 5 let provozovala.

Jak jste se před 15 lety dostali k prostorům v domě č.p. 94 ve Štěpánkově ulici, k Agoře?

Dům byl za bývalého režimu majetkem Svaz socialistické mládeže. Po revoluci tento majetek dostal do správy Fond Dětí a mládeže, u kterého jsme uspěli s projektem na využití klubu, přičemž inspirací byly podobně fungující kluby v Německu.

Jak bylo tenkrát možné financovat provoz Agory?

Provoz klubu byl financován převážně z provozu baru, potažmo díky „práci zadarmo“. To znamená, že z tržeb na baru se mohly organizovat koncerty, výstavy a veškerý program klubu. Bar byl otevřen každý den odpoledne a večer.

Jak to bylo s programem Klubu Agora?

Program byl naplánován i v týdnu ve všedních dnech. Na příklad úterky patřily koncertům začínajících kapel. Pak se také realizovalo promítání filmů, výstavy, různé dobročinné akce - třeba ve spolupráci s ADROU. V Agoře fungoval keramický kroužek, šplhalo se po horolezecké stěně. Dělalo se hodně dalších aktivit pro vyplnění volného času mladých.

Agora je ale u mnohých chrudimáků známá především jejími víkendovými koncerty a akcemi. Co se dělo o víkendech?

Víkend potom pravidelně patřil koncertům, rockotékám, reggae párty.

Klub měl svého času pouze jediného zaměstnance a ten by tak bohatý program sám nedal, takže vykonával funkci správce a zastřešoval organizaci, zbytek byla práce dobrovolnická. Za nulový honorář se na provozu Agory podílela asi desítka skalních, a to celých pět let.

Je překvapivé, kolik známých a ne zrovna malých kapel tenkrát v Agoře hrálo. Jak jste je dostali zrovna do Chrudimi?

Tenkrát všechny ty kapely nebyly tak známé např. VYPSANÁ FIXA v té době začínala. Hráli tam WOHNOUT nebo CHINASKI, KRYŠTOF... Všechno to byly kapely, které v té době hrály běžně po klubech a masivnější popularita jim narostla později. Ale byly tam i skupiny a zpěváci známé už před 15 lety. ANNA K, Jiří Stivín, Jiří Smitzer, Vladimír Mišík, Radim Hladík a další.

Honoráře za koncerty se pak platily z provozu baru a výběru vstupného. Naše práce byla opět nehonorovaná.

Klub Agora ale nemohl stát jenom na práci zadarmo a výtěžku z baru a vstupného. Kdo nebo co bylo to, co udělalo z Agory tak zajímavé místo?

Klub by nefungoval nebýt práce lidí, kteří dobrovolně a zadarmo tvořili a realizovali program klubu. Pravidelně zajišťovali víkendové koncerty, obsluhu baru, uklízeli a to celých 5 let. Největším nefinančním příspěvkem byla práce, nadšení, soudržnost lidí kolem Agory.

Z dnešního pohledu nám připadá, že celý ten projekt byl hodně speciální, neopakovatelný a až neuvěřitelný. Byla to devadesátá léta, kdy byl hlad po koncertech a rockotékách, které byly opravdu víkend co víkend hojně navštěvované. Na některých akcích bývalo v Agoře i 300 lidí, doslova hlava na hlavě. Agora byla pro "nediskotékové" typy centrem dění ve městě!

Úžasné bylo, že jsme to mohli dělat sami. Mohli jsme realizovat cokoliv, ale museli jsme tomu jít aktivně naproti. Ve srovnání se stejně „starými“ dnešními mladými jsme neměli mobily, nechodili se bavit do nákupních center, protože taky žádná nebyla (naštěstí), internet byl jenom omezeně. Úspěch akcí nekončil na našich účtech, ale na dalším plakátě s měsíčním programem klubu Agora.

Tak takové byly první roky v domě Agora, tenkrát v Klubu Agora. Přijďte spolu s námi a všemi, kteří se kdy Agorou „prohnali“ zavzpomínat na koncerty, rockotéky, vystoupení, divadla a všechny další aktivity. Přijďte si poslechnout a podívat se, co se děje za dveřmi Agory dnes a co se tam bude dít v dalších letech. Zveme všechny na akci 15 LET AGORA OTEVŘENA. Program najdete v příloze mailu a na další straně. Srdečně zveme do Agory, která je otevřena komukoliv.

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz