Kampaň pro dobrovolníky pokračuje: Stále hledáme dobré duše do rodin ve vyloučených lokalitách


Datum publikace: 30.05.2014

Dobrovolnická agentura logo

Od září loňského roku hledá Šance pro Tebe stále nové a nové dobrovolníky, kteří chtějí část svého času věnovat někomu dalšímu, kdo pomoc a přítomnost dobrovolníka potřebuje a ocení. Podmínkou dobrovolnické práce není žádné speciální vzdělání, ale pouze ochota svůj volný čas věnovat dobré věci, konkrétně se zapojit do práce v rodinách, které se ocitly v tíživé sociální situaci. Dobrovolníci u nás najdou své uplatnění také v práci s dětmi a mládeží v terénu a nízkoprahových klubech (zkráceně NZDM) ve vyloučených lokalitách Pardubického kraje.

Dobrovolníci v rodinách a NZDM

Projekt "Dobrovolnictví v rodinách a NZDM", který realizujeme za finanční podpory z Nadace ADRA, se pomalu blíží ke svému vyvrcholení, ukončen bude v září. "V současné chvíli máme několik podpořených rodin a dětí, které navštěvují přímo některý z našich nízkoprahových klubů pro děti a mládež," říká Veronika Němcová, koordinátorka dobrovolníků ze Šance pro Tebe.

"Dobrovolníci, kteří se spolu s terénním sociálním pracovníkem zapojili do práce v rodinách, pomáhají s pravidelnou školní přípravou dítěte. Znamená to, že navštěvují rodinu a s dítětem píší domácí úkoly, vysvětlují a procvičují látku," popisuje Veronika Němcová nejčastější činnost dobrovolníků v rodinách ve vyloučených lokalitách Pardubického kraje.

Kromě toho má dobrovolník s sebou i výtvarné pomůcky, knížky anebo stolní hry a dítěti i rodičům tak dokáže ukázat i jiný způsob trávení volného času, nežli je zvykem v jejich rodině.

U mladších dětí pomáhá dobrovolník, který samozřejmě prošel zaškolením a je průběžně vzděláván, i s takovými každodennostmi jako je hraní her, které pomáhají dítě rozvíjet anebo nácvik stravovacích a hygienických návyků či prostý pravidelný režim dítěte.

Dobrovolník, který se spolu s terénním pracovníkem vydá do terénu do konkrétních rodin anebo začne docházet do nízkoprahových klubů, je pro Šanci pro Tebe a pro zdejší sociální a kontaktní pracovníky velkou pomocí. Sociální pracovník se pak může naplno věnovat sociální práci s rodinou a rychleji řešit další problémy.

Příběh: Opravdu to funguje, dobrovolnická práce v rodinách má svůj smysl

Dovolte, abychom vám přinesli důkaz toho, že práce jedné z dobrovolnic, která část svého volného času už půl roku věnuje rodině žijící na ubytovně, má smysl.

Na ubytovně v Chrudimi žije maminka spolu se svými třemi malými dětmi. Jedná se o rodinu, která se dostala do tíživé sociální situace, a tak k ní začala docházet terénní pracovnice ze Šance pro Tebe a postupem času se přidala i dobrovolnice. "Rozhodně nejde o ideální prostředí pro výchovu dětí a na dětech se také bohužel odráží nejvíce," uvádí Sophia Dvořáková, ředitelka Šance pro Tebe.

"Díky nevhodnému prostředí jsou v rodině výrazné problémy. Na příklad s tím, že maminka musí vařit ve společné kuchyňce a ne úplně dobře zvládala každodenní nákupy. Sociální pracovnice a poté i dobrovolnice, která do rodiny začala pravidelně docházet, se tak zapojily i do učení a nácviku každodenních hygienických návyků. Mamince pomáhaly s koupáním dětí, chodily na společné vycházky na dětské hřiště anebo k lékaři," vysvětluje stav rodiny Sophia Dvořáková.

Dobrovolnice, která se do projektu Dobrovolníci v rodinách a NZDM zapojila, navštěvuje rodinu už půl roku dvakrát týdně. "Společně s maminkou si vytvořily důvěrný vztah. A to je pro dobrovolnickou i sociální práci velkou výhodou a samozřejmě i podmínkou," říká Veronika Němcová. "Maminka už není na všechno sama, má si s kým popovídat a probrat běžné starosti všedního života," dolňuje koordinátorka dobrovolníků.

Dobrovolnická práce se tak může sestávat i z takových každodenních maličkostí jako je vytvoření místa pro hrátky dětí, společné vycházky a hraní si na hřišti. "U nejmladší holčičky v rodině nastal velký pokrok – začala hovořit a přestala vyžadovat kočárek. Je to možná drobnost, ale ve vývoji dítěte je to obrovský krok vpřed," uzavírá Sophia Dvořáková.

Dobrovolnice maminku podporuje i třeba tím, že společně chodí na nákupy a sestavují jídelníčky tak, aby maminka ušetřila a dokázala s financemi vystačit.

I taková může být práce dobrovolníků v Šanci pro Tebe.

Od září 2013 do září 2014 realizujeme projekt s názvem Dobrovolnictví v rodinách a NZDM, který finančně podporuje Nadace ADRA a má prostřednictvím proškolených dobrovolníků podpořit děti ze sociálně vyloučených lokalit. Více o podpoře z Nadace ADRA a dobrovolnickém projektu se dočtete také zde.

Projekt a Dobrovolnickou agenturu Šance pro Tebe o. s. podporuje Nadace ADRA, Pardubický kraj, Ministerstvo vnitra ČR a město Chrudim.

Výzva: Stále hledáme nové dobrovolníky!

Stále hledáme nové dobrovolníky všeho věku pro práci ve vyloučených lokalitách Pardubického kraje. Hledáme ty, kteří jsou ochotni pracovat s dětmi i s rodiči a pomoci jim tak při školní přípravě, při rozvoji talentu dítěte i při trávení volného času. Dobrovolník se postupem času stane pravou rukou sociálních terénních pracovníků ze Šance pro Tebe.

Zájemci o dobrovolnickou práci se mohou přihlásit na těchto kontaktech: Veronika Němcová, koordinátor dobrovolníků, telefon: 733 720 070. Informace o Dobrovolnické agentuře naleznete na našich webových stránkách zde.

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz