Sešli jsme u kulatého stolu, tématem byla „nezaměstnanost“ i "dobrovolnictví"


Datum publikace: 20.03.2014

Ilustrační foto | Zdroj: MorgueFile.com

V minulém týdnu se na chrudimské radnici u jednoho stolu, a to kulatého, setkalo několik lidí, kteří všichni „bojují“ za jednu věc, ale každý z nich „na jiné frontě“.

Stěžejním tématem debaty totiž byla nezaměstnanost mladých lidí v Chrudimi. 

Své místo u kulatého stolu měli zástupci státní správy, konkrétně z chrudimského městského úřadu, dále pak z neziskového sektoru a důležité místo patřilo i veřejnosti – tedy nezaměstnaným, studujícím a dalším, kteří ke kulatému stoli zavítali.

„Naše neformální setkání reagovalo na skutečnost, že v současné době narůstají potíže mladých lidí získat své první stabilnější zaměstnání a stejně tak i na problémy lidí udržet si své zaměstnání,“ vystihla jednou větou podstatu kulatého stolu Sophia Dvořáková, ředitelka neziskové organizace Šance pro Tebe.

Kulatý stůl měl v přátelské atmosféře a na neutrální půdě rozvířit debatu o tom, co by mladým lidem bez zaměstnání mohlo pomoci.

„Řešilo se samozřejmě také to, jak nezaměstnanosti mladých vůbec předcházet,“ doplnila Veronika Němcová, která v Šanci pro Tebe vede Dobrovolnickou agenturu.

Na setkání se tak mohly potkat názory a pohledy na „nezaměstnanost mladých lidí“ z různých úhlů – na příklad z úhlu pohledu Úřadu práce. „Vzájemně jsme zcela prakticky a nejenom teoreticky a řečmi řešili, co dělat, pokud se ocitnete v situaci nezaměstnaného. Na setkání se pak vytvořily zcela konkrétní návody, doporučení či postupy, jak takovou situaci řešit,“ popsala Sophia Dvořáková.

U kulatého stolu vytanulo i téma dobrovolnické práce.

Dobrovolnictví totiž může být jedním z možných řešení v době nezaměstnanosti. „Dobrovolnictví vám může přinést cenné zkušenosti, smysluplnou práci a praxi v oboru. Stejně tak můžete nahlédnou do fungování silné neziskové organizace,“ uvedla za dobrovolníky Veronika Němcová.

Řadě dobrovolníků, kteří se zapojili do práce prostřednictvím Dobrovolnické agentury při Šanci pro Tebe, byl dokonce nabídnutý pracovní poměr a výrazně je jejich dobrovolnická práce posunula dál. Šance pro Tebe mimo jiné od loňského roku realizuje projekt s názvem Dobrovolnictví v rodinách a NZDM, který finančně podporuje Nadace ADRA a má prostřednictvím proškolených dobrovolníků podpořit děti ze sociálně vyloučených lokalit. Více o podpoře z Nadace ADRA a dobrovolnickém projektu se dočtete také zde.

Do hovorů a živé debaty se zapojili jak úředníci z chrudimského Úřadu práce, z Živnostenského úřadu, z odboru sociálních věcí, dále pak pracovníci z Šance pro tebe, z Farní charity, z chrudimského Mama klubu a organizace Rytmus. Stejnou měrou se ale do tématu vrhlo i několik studentů a nezaměstnaných.

Ze setkání u kulatého stolu vzniknou v dohledné době doporučení pro mladé nezaměstnané ve formě karet. Ty pak budou sloužit jako pomocná ruka těm, kteří o svou práci buďto přišli anebo teprve hledají své první uplatnění na trhu práce.

Aktuální poznámka na okraj

Téma nezaměstnanosti je samozřejmě spjalo i s tématem „práce“, a to se stalo ústředním motivem letošního festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, který v Chrudimi spoluorganizují také lidé z dobrovolnické agentury Šance pro Tebe. Tímto zveme i na Jeden svět. Program a články o festivalu najdete v sekci novinky

Rychlý kontakt

Šance pro Tebe
Štěpánkova 92, Chrudim 537 01
Tel.: 469 623 501
E-mail: sance@sance.chrudim.cz

                                 
                       

                       

              

vyrobil INET-SERVIS.CZ | 2013

Copyright Šance pro Tebe, 2017  

tel: 469 623 501, e-mail: sance@sance.chrudim.cz